Ένα μικρό μουσείο από τους μαθητές της Γ’ τάξης (εργαστήρια δεξιοτήτων)

Οι μαθητές της τρίτης τάξης του σχολείου μας δημιούργησαν αγγεία εμπνευσμένα από τον μινωικό, μυκηναϊκό και κυκλαδίτικο πολιτισμό και τα παρουσίασαν σε ένα μουσείο που δημιούργησαν στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του σχολείου. Συνοδευόταν από ζωγραφιές και υπομνήματα για περαιτέρω επεξήγηση, ενώ υπήρχε μια αυτοσχέδια αμμοδόχος για να μιμηθούν τον ρόλο του αρχαιολόγου. Όλες οι τάξεις του σχολείου επισκέφτηκαν το μουσείο, εμβαθύνοντας έτσι στην αρχαιολογική και ιστορική γνώση.

Η δραστηριότητα αυτή ενσωματώνει πολλές διαστάσεις της μάθησης και του πολιτισμού. Μέσω της κατασκευής, της ερμηνείας και της επίδειξης των έργων, ενθαρρύνθηκε η δημιουργική έκφραση, η κοινωνική συνεργασία και η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Ταυτόχρονα, οι μαθητές εξερεύνησαν την ιστορία και τον πολιτισμό των αρχαίων πολιτισμών και ζήσανε την εμπειρία της αρχαιολογίας μέσω της αυτοσχέδιας αμμοδόχου. Η επίσκεψη όλων των τάξεων του σχολείου στο μουσείο προωθεί την αλληλεπίδραση και την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των μαθητών από διαφορετικές τάξεις, ενισχύοντας την κοινότητα του σχολείου. Συνολικά, αυτή η δράση προάγει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της εκπαίδευσης, συνδυάζοντας θεωρητική γνώση με πρακτική εμπειρία και κοινωνική αλληλεπίδραση.

*Η δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος εργαστηρίων δεξιοτήτων, στην Ενότητα 2 “φροντίζω το περιβάλλον” (υποθεματική : Παγκόσμια και τοπική πολιτιστική κληρονομιά, Μουσεία και αειφόρος ανάπτυξη)