Ανακύκλωση στο Σχολείο μας

«Ξεκινήσαμε την ανακύκλωση στο σχολείο μας»

Εδώ και δύο χρόνια η ανακύκλωση έγινε μέρος της καθημερινής μας σχολικής πραγματικότητας στο Δημοτικό Σχολείο Ανατολικού «Η Βαλμάδα».

Στην ανακύκλωση συμμετέχουμε όλοι…

Αν και η αναστολή λειτουργίας λόγω COVID-19 ανέκοψε τη δράση μας, ωστόσο τη φετινή χρονιά όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν ενεργά έχοντας εμπεδώσει μια φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά.

Τα πραγματικά αποτελέσματα φαίνονται όταν η προσπάθεια είναι συλλογική και ενιαία.

Γι’ αυτόν τον λόγο, λοιπόν ξεκινήσαμε από το πιο απλό: οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης ετοίμασαν μια παρουσίαση έτσι ώστε όλοι μας, μαθητές, μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, να γνωρίσουμε την αξία της ανακύκλωσης υλικών αλλά και πώς ανακυκλώνουμε σωστά!


Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ανακύκλωσης


… σε όλες τις τάξεις του σχολείου…


… δίνοντας διευκρινήσεις…


απαντώντας σε ερωτήσεις… προβάλλοντας βίντεο.

Ταυτόχρονα έχουν τοποθετηθεί ΜΠΛΕ κάδοι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ σε όλες τις αίθουσες του σχολείου καθώς και στους διαδρόμους των δύο κτιρίων.

Επίσης υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης μπαταριών και κάδοι για καπάκια πλαστικά…

Η δράση μας συνεχίζεται…

Οι μαθητές/τριες φροντίζουν να παραμένει καθαρός ο αύλιος χώρος του σχολείου μας!

Επί το έργον…

Οι μαθητές μας ενημερώνονται, μειώνουν, επαναχρησιμοποιούν και ανακυκλώνουν και μαθαίνουν τη σημασία της ανακύκλωσης με την ανακύκλωση!

 

Ανακύκλωση πλαστικών καπακιών.

Συλλέγουμε κι ανακυκλώνουμε πλαστικά καπάκια διαφόρων ειδών.

 

Για τον σκοπό αυτό ειδικοί κάδοι έχουν τοποθετηθεί στα δύο κτίρια του σχολείου μας:

Εικαστικές παρεμβάσεις

Τίποτα δεν πάει χαμένο…

Στολίζουμε το σχολείο μας με δημιουργίες φτιαγμένες από καπάκια κι άλλα ανακυκλώσιμα υλικά.

Επίσης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ν. Πέλλας στα Γιαννιτσά, που έχει μακροχρόνια παρουσία με παρόμοιες δράσεις, συλλέγουμε τα πλαστικά καπάκια για την απόκτηση αναπηρικών αμαξιδίων, ελπίζοντας να ανακουφίσουμε συνανθρώπους μας που είναι σε ανάγκη. Το πρώτο πακέτο με καπάκια παραδόθηκε πριν τις γιορτές του Πάσχα.

Για την προώθηση αυτής της δράσης οι μαθητές/τριες της Δ΄ τάξης σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της τάξης και την εκπαιδευτικό Θεατρικής Αγωγής δημιούργησαν μια δική τους 8λεπτη ταινία με τίτλο το σλόγκαν του Συλλόγου των Γιαννιτσών: «Στείλε κι εσύ ένα καπάκι, κάνε δώρο καροτσάκι!». Η ταινία παρουσιάστηκε σε όλα τα τμήματα του σχολείου τον Μάρτιο με στόχο την ευαισθητοποίηση των συμμαθητών/τριών τους

Ανακύκλωση σημαίνει και κομποστοποίηση!
Στα πλαίσια του προγράμματος Το καλάθι του πικ νικ της οργάνωσης WWF για την υγιεινή και βιώσιμη διατροφή, το οποίο υλοποιήθηκε στη Δ΄ τάξη, συζητήσαμε για την κομποστοποίηση και τα οφέλη της. Το σχολείο προμηθεύτηκε κάδο ανακύκλωσης από το εμπόριο. Τα παιδιά εγκατέστησαν τον κάδο σε κατάλληλο σημείο του σχολείου, μάζεψαν οργανικά υλικά (φλούδες, φύλλα, ρίζες, τσόφλια, κ.ά.), φρόντισαν τον κάδο (ανακάτωμα υλικών, προειδοποιητικές πινακίδες, φύλαξη). Το κομπόστ χρειάζεται χρόνο για να παραχθεί. Αναμένουμε τα αποτελέσματα….

 

 

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Όλα τα οργανικά απορρίμματα του σπιτιού Πριονίδι Κλαδιά
Φύλλα Χόρτα Στάχτη… μετατρέπονται σε πολύτιμο οργανικό λίπασμα για φυτά, λουλούδια, κήπους (κομπόστ).

Είναι σημαντικό να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με όρους… ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Θέλουμε περιβαλλοντικά υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες.